Alleen al door vaker naar buiten te gaan kun je je gelukkiger voelen. Het ene na het andere onderzoek bevestigt dat wat we allang weten. Zelfs het wonen in de buurt van bomen maakt mensen gelukkiger (bron: The Gardian). En we weten ook met ons boerenverstand wel dat je je lekkerder voelt om ná een drukke dag, even een frisse neus te halen.
Alleen maken we het onszelf soms zo moeilijk. Maken we het probleem zo groot dat we niet meer in beweging komen. Veel coachklanten vertellen mij dat ze er heel lang over hebben gedaan om mij eindelijk een mailtje te sturen of te bellen. Ze waren al zolang ongelukkig in hun werk, maar ze wisten niet waar ze moesten beginnen. Soms gingen ze in gesprek met collega's of vrienden, maar die zei dit, en die zei dat. Om gek van te worden. Veel mensen geven direct suggesties voor een nieuwe baan, ze sturen vacatures. Maar daar zaten mijn coachklanten niet op te wachten. Die wilden eerst meer duidelijkheid wat ze nu écht zelf willen.

Je hoeft niet altijd meteen naar een loopbaancoach (alhoewel dat natuurlijk wel heel behulpzaam kan zijn, vooral naar een wandelende loopbaancoach ), maar je kunt wel zelf beginnen met het zetten van een paar kleine stappen. Een beginnetje maken levert vaak al een heel lekker gevoel op.

Wil jij ook stappen zetten om het werk te gaan doen dat je het liefst zou willen doen? Begin dan met:

Stap 1
Begin! Alleen dan kan het onmogelijke mogelijk worden - Thomas Carlyle*.
Begin met dromen! Laat je fantasie de vrije loop. Ga naar buiten, ga wandelen en loop je los. Stel je voor dat alles wat je het liefst zou willen doen, werkelijkheid kan worden! Wat zou je dan willen? Wat is je verlangen? Schrijf alles op in een boekje dat meteen je werkboekje wordt voor de komende tijd.

Stap 2
Begin! Moedig begonnen is half gewonnen - Heinrich Heine*.
Je hoeft nog niet alles te weten. Ga op onderzoek uit of je ideeën je voldoende energie geven om mee verder te gaan. Bespreek ze met mensen die je vertrouwt en die met je mee willen denken in mogelijkheden. Of bespreek je wensen met mensen die het werk doen waar jij over loopt te dromen. Nodig ze uit om met je mee te wandelen. Schrijf in je boekje wat deze gesprekken voor je betekenen, en wat het betekent voor je dromen.

Stap 3
Begin! Het begin vreest vaak, waar het einde om lacht - Gryphius*.
Maak een plan met duidelijke stappen om van het begin naar het einde te komen. Misschien heb je door de gesprekken een duidelijk idee gekregen wat het einde zou moeten zijn. Misschien is je einddoel op dit moment nog niet zichtbaar, maar kun je al wel een tussenstation zien. Kijk welke stappen jij moet zetten om daar te komen en begin dan met de 1e stap. Je zult zien dat het daarna makkelijker wordt om een volgende stap te zetten, en nog één, en nog één...

* Alle spreuken komen uit het boek Begin!, een uitgave van Happinez.

Anne-Marie Stoffer
TriA Wandelcoach