Goede wandelcoach of niet?

Ben of word jij een goede (wandel)coach of niet? Misschien herken je bij jezelf ook wel eens de twijfel en poppen er vragen op zoals:

  • kan ik een goede (wandel)coach worden/zijn?
  • ga ik genoeg verdienen met wandelcoaching, er zijn al zoveel coaches?
  • doe ik het wel goed met hoe ik het doe?
  • is het raar wanneer ik  zeg dat ik mijn klanten mee naar buiten neem voor een sessie?
  • heb ik tijdens mijn sessie wel genoeg natuurlijke metaforen en symbolen in gezet?

Wandelcoach NederlandIk had deze twijfels ook regelmatig en vooral toen ik net gestart was en dat was zeker niet altijd gemakkelijk. Zo gaat het natuurlijk vaak, je zet een stap en dan komen de twijfels, zeker wanneer het niet direct loopt zoals jij wilt.

Mijn verhaal

Laat ik eerst maar eens vertellen vertellen hoe ik in de natuur belandde met mijn klanten, want dat was ongelofelijk toevallig.

Tijdens 1 van de eerste sessies binnen een organisatie, waar ik 25 managers en en verschillende andere medewerkers coachte, stak de twijfel flink de kop op. Ik was, als zovelen met mij, gestart met 'binnen' coachen, gewoon aan een tafel met 2 stoelen. Er werd op kantoor een ruimte voor mij gereserveerd voor 1,5 uur en ik zat met mijn klant binnen. En dat werkte goed tot op een dag er iets mis ging in de planning. Er was geen ruimte vrij. Aan mij de keus of we de afspraak zouden verzetten of naar buiten zouden gaan voor de sessie. De keus om naar buiten te gaan met de manager, was een lifechanger. 

Lifechanger

Niet alleen de klant was heel enthousiast, maar ik zelf ook, want de diepgang ontstond veel gemakkelijker. Het gebruik van een weiland, een koe en een hek als metafoor maakte heel veel los bij de klant. En dit alles ontstond bij mij op een hele natuurlijke en vanzelfsprekende manier. Het leek alsof er een deur bij mij open ging naar een oude weggestopte passie, het in alle vrijheid ronstruinen in de natuur en kijken wat er ontstaat.

We waren allebei heel content met de uitkomst. De klant vertelde dat hij bepaalde zaken nog nooit tegen iemand verteld had en hij was daar zelf heel verbaasd over. 'Ik heb letterlijk iets achter me gelaten' vertelde hij geëmotioneerd. Ik zelf was enorm geraakt door de effecten van deze onverwachte natuurlijke sessie.

Voortaan buiten coachen

Vanaf die sessie besloot ik dat ik voortaan altijd naar buiten wilde met mijn klanten waar dan ook, want ik had heel duidelijk het positieve effect ervaren. Ik wilde niet anders meer. Toen kwam echter de twijfel met de bebehorende interne vragen en opmerkingen:

  • Zullen ze deze aanpak niet vreemd vinden en dan met name de mannen en vrouwen in pak?; Wandelcoach Nederland
  • Niemand kent deze manier van coaching (dat was in 2004 nog zeker aan de orde), willen ze mij dan wel als coach?;
  • Het is toch veel te simpel, want het lijkt of ik alleen ga wandelen met mensen;
  • Ik heb hier geen diploma voor, dan kan het nooit goed genoeg zijn;
  • En zo waren er nog al wat meer.

Blijf bij je gevoel

Gelukkig heb ik tegenover al die twijfels een heleboel positieve, effectieve en waardevolle tegenhangers kunnen zetten. Ik ben dus gewoon door gegaan op de weg die ik ingeslagen was, met alle positieve gevolgen van dien. En dat zijn er heel wat. De allerbelangrijkste is dat ik mijn hart gevolgd heb, waardoor de benodigde situaties als vanzelf ontstonden. 

Hoe doe jij dit? Lukt het jou om je twijfels als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen en volmondig achter je beslissing te kunnen staan? Wel of niet te gaan voor het vak wandelcoaching of wanneer je al coach bent te kiezen voor een natuurlijke praktijkruimte? 

Mijn tip: Ga ervoor en blijf bij je gevoel, want wat de hele wereld ook zegt, als het voor jou klopt dan is het helemaal ok. Oplossingen, nieuwe wegen en alles wat je nodig hebt zal zich op een gemakkelijke manier aandienen.

Succes en heel veel plezier!