Tijdens de opleiding of een wandelcoach sessie roep ik vaak: 'We gaan vandaag weer lekker buiten spelen!'.

Dat 'buiten spelen' zorgt ten eerste voor een positieve mindset en het is in de natuur ook puur ervaren en genieten.

Ik groeide op in de de 60ster jaren. Dat betekende weinig speelgoed en heel veel buiten spelen. Voor mij was de uiterwaard, de griend of een bouwplaats met planken en zandstapels de Efteling, Walibi en Toverland ineen. Ik leerde daar hutten bouwen, sociale vaardigheden door samen te spelen met anderen, naar de wolken te kijken en ontwikkelde de juiste tactiek om niet (!) gevonden te worden bij het verstoppertje spelen. Op een hele natuurlijke manier werd alles gebruikt wat voorhanden was en door de ervaring leerde ik.

Dat alle trainingen en coachingsessies van Wandelcoach Nederland in de buitenlucht plaats vinden, is dan ook om vergelijkbare redenen. Ik geloof namelijk in '(buiten)spelend leren'.

Alles wat je ervaart door het te doen (in een prettige en ontspannen sfeer, en uiteraard in een groene omgeving) blijft beter 'plakken'.

Het geleerde wordt direct verankerd in je systeem. Je weet zeker dat je het kunt toepassen wanneer het aan de orde is.

Ik word dan ook ook ontzettend blij als ik lees, zie of hoor dat kinderen mee naar buiten genomen worden om bepaalde vaardigheden aan te leren.

Het is natuurlijk hartstikke mooi dat coaches al de natuur ingaan met hun klanten, maar het is nóg beter als op jongere leeftijd de natuur als leslokaal gebruikt wordt!

De video hieronder biedt een impressie van hoe zulk soort onderwijs kan gaan.