Van burn-out naar groei

Een klant die bij je komt en met een burn-out, ziet over het algemeen alles somber en negatief. Hij is moe en futloos, voelt zich angstig, onzeker, machteloos of heeft welk zwaar gevoel dan ook. De lichtheid, het plezier of de humor is ver te zoeken. Het is vaak een hele kunst om als coach in zo'n geval niet te gaan trekken, in de vorm van stimuleren en motiveren. Juist aandacht geven aan wat gaat helpen, is dan effectief. In ieder geval om je klant met een positiever gevoel naar huis te laten gaan.

Wandelcoach NederlandJuist dat plezier weer naar boven halen en laten groeien, geeft een positieve boost. Dit geeft hem de lichtheid en het broodnodige lichtpunt om in het dagelijkse leven eventueel een volgende stap te kunnen zetten. De TriA© methode, die ik zelf inzet bij mijn coaching bij burn-out klanten, is een positieve manier van benadering. Het helpt enorm om de klant zich in plaats van depressiever, lichter en energieker te gaan voelen. Wil je meer lezen over deze effectieve methode, kijk dan hier!

Werkvorm

Onderstaande werkvorm legt een link naar het plezier, wat vaak ver weggestopt zit. 

Zoek voor of samen met je klant een jong plantje, boompje of iets wat staat voor nieuw leven. Je vertelt de klant dat dit zijn plezier is. Laat de klant de plaats innemen, die voor hem prettig voelt. Vervolgens stel je hem een aantal keren de vraag: "Wat helpt om dat prille 'plezier' verder uit te laten groeien?" en dan "Wat helpt nog meer om dat prille 'plezier' verder uit te laten groeien?" Je helpt hem hiermee om zijn aandacht te houden bij een positief deel van hem zelf.

Tip: Wanneer het moeizaam gaat en hij niet goed met het plezier kan verbinden, kun je hem ook een voorbeeld laten beschrijven waarin hij in het verleden wel plezier had. Je kunt dan hier steeds naar verwijzen.

Meer lezen over dit onderwerp?

Bestel het boek": Jouw weg naar geluk. Meer rust ruimte en vrijheid door acceptatie. Een boek met praktische werkvormen, uitleg over hoe je zelf je geluk kunt sturen en...nog veel meer!