Naam: Monica Langemeijer van Santvoort

Bedrijf: Wandelend in gesprek

Website: www.wandelendingesprek.nl

Plaats: Son en Breugel

 

Wie ben ik?

Ik ben onderwijzeres op een Openbare basisschool. Daarbij heb ik ook “rugzak” begeleiding gegeven aan kinderen die extra hulp nodig hebben. Ik heb er plezier in om deze kinderen weer goed in hun vel te laten zitten. Zelf ben ik ook moeder van twee (inmiddels volwassen) kinderen.

In de afgelopen jaren ben ik mij gaan verdiepen hoe ik op een professionele wijze kinderen met problemen kan helpen. Daarvoor heb ik een aantal opleidingen gevolgd. De masteropleiding voor gedragsspecialist heb ik afgesloten met een onderzoek over de impact die de natuur op kinderen heeft. Wat de invloed is van spelen in de natuur en wat de gevolgen hiervan zijn op hun concentratie, leervermogen en hun welbevinden. Vanwege de positieve invloed van het buiten zijn in de natuur, vindt de coaching plaats in de natuur.

Zie hier mijn meesterstuk.

 

Wat is je functie en hoe lang al?

Gedragsspecialist (MSc.) en wandelcoach.
Mijn wandelcoachopleiding heb ik in maart 2015 afgesloten, toen ben ik dit bedrijf gestart

 

Waarom werkt wandelcoaching volgens jou zo goed?

Een basisvoorwaarde voor coaching is dat je op je gemak bent. Wandelend in de natuur ben je meer ontspannen dan binnen stil zitten. Het is niet altijd nodig om te praten. De natuur (vogelgeluiden, bomen) zorgt voor afleiding. Door afstand te nemen van gedachten kunnen gevoelens en frisse ideeën gemakkelijker naar boven drijven.

 

Wat is jouw specialisatie?

Coaching van kinderen van 4 tot 12 jaar die extra hulp kunnen gebruiken omdat

  • Ze niet lekker in hun vel zitten
  • Problemen hebben op school
  • Gedragsproblemen hebben
  • Door omstandigheden niet lekker in hun vel zitten

En het begeleiden van ouders die met een hulpvraag zitten voor hun kinderen.

Kinderen zitten voor het grootste deel van de tijd binnen op school achter een tafeltje.

Al wandelend en spelend gaan we met elkaar in gesprek. Het is prettiger om te praten met iemand die naast je loopt i.p.v. tegenover je zit in een kamer. Een stilte in een gesprek voelt zo niet ongemakkelijk. Lopen zet je in beweging, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Wandelen geeft rust in je hoofd. Het maakt je hoofd leeg.
Met mijn coaching probeer ik je zelf in beweging te brengen om problemen op te lossen. Want alleen zelf kun je die stappen zetten.

 

Wat heb je gedaan om zover te komen? 

De opleiding voor wandelcoach heeft me gemotiveerd om deze stap te gaan zetten. 

 

 

Wat is je mooiste wandelcoachervaring?

Je ziet dat kinderen buiten in de natuur zichzelf kunnen zijn en op een ontspannen en creatieve manier  weer goed in hun vel komen te zitten. Ze komen helemaal tot hun recht.

 

Waar sta je over 5 jaar? 

Dan hoop ik dat ik veel kinderen samen met hun ouders op de goede weg heb kunnen helpen.

 

Wat is je favoriete wandelgebied? 

De bossen rond om Son en Breugel, De Mortelen en het Dommeldal.

 

Wat is je missie?

Ik ga met uw kind naar het bos om daar te spelen en ondertussen ben ik in gesprek met uw kind. We gaan samen zoeken naar de oorzaak van het probleemgedrag, uitgaande van de kwaliteiten die uw kind heeft. We zijn fysiek in beweging en zetten letterlijk kleine stappen vooruit. Ik wil uw kind bewust maken van de problemen en leren om de regie zelf in handen te nemen. Ik probeer hem/haar uit te dagen om positieve stappen te zetten in zijn/haar ontwikkeling.