De boom als spiegel 

Wanneer een cliënt komt met problemen rond relaties kan deze werkvorm bij wandelcoaching veel inzicht brengen. Je kunt deze werkvorm inzetten wanneer je cliënt zich buitengesloten voelt op zijn werk, in zijn (schoon)familie of onder vrienden.

Wandelcoach NederlandWerkvorm

Laat je cliënt een boom uitzoeken op een plek waar meerdere bomen en eventueel struiken staan (in deze vorm is het beter dit de cliënt zelf te laten doen). Ga dan in gesprek over de plaats waar deze staat te aanzien van de anderen. Laat hem eerst zelf benoemen wat hem opvalt. Vervolgens nodig je hem uit om te kijken naar de specifieke aspecten die jou als coach opvallen. Zo kan het zijn dat de boom solitair en afgescheiden van de anderen staat. Of juist midden tussen een groot aantal bomen. Kijk ook naar de vorm van de andere bomen, zijn deze dikker, dunner, etc. Leg steeds de link tussen de opvallende zaken en zijn ervaringen ten aanzien van anderen.

Praktijkvoorbeeld

Jolijn was een vrouw van 38 en voelde zich eenzaam op haar werk. Ze had het gevoel dat ze 'niet lekker in de groep lag', volgens haar zeggen. Vaak was ze het oneens met haar collega's en haar collega's met haar. Er was geen prettige werksfeer. Op mijn aanwijzing zoch ze een boom uit die op een redelijk kale plek in het bos stond. Op een enkel klein struikje na stond de boom solitair.

De spar was ook nog eens meters langer dan de bomen, die er in de buurt stonden. Ik zei haar dat de boom zo alleen stond. Dat klopte natuurlijk in haar beleving. Ik vroeg of anderen haar op afstand hielden of dat zij de anderen juist op afstand hield. Ze bekende ze dat zich eigenlijk alleen voelde en niet goed wist hoe ze echt contact met hen kon maken. Haar collega's kenden elkaar al jaren en zij was als enige nieuweling aan de slag gegaan. Ze begreep de humor niet en miste veel gezamenlijke ervaringen. Uiteindelijk verklaarde ze dat ze zich vaak groot en stoer voordeed, omdat ze dan zichzelf prettiger voelde. Zelf zag ze de link met de lengte van de boom. Jolijn besefte dat ze zelf de volgende stap mocht zetten om te onderzoeken, waarom ze het initiatief tot contact van anderen liet afhangen. 

Heb jij behoefte aan een andere manier van omgaan met je collega's?  
Download dan het GRATIS E boek:
Lastige collega's bestaan niet!