De boom als spiegel om meer inzicht in de hulpvraag te krijgen.

Cliënten kunnen hun coachingsvraag soms moeilijk beschrijven. Het is dan lastig om een duidelijk aanknopingspunt te vinden waar je verder mee kunt gaan tijdens de coachingsessie.
Bijvoorbeeld als je cliënt zich niet gelukkig voelt, of last heeft van stress.
Met hulp van een natuurlijke spiegel, kun je de kern van de hulpvraag makkelijk helder krijgen. Ik gebruik dit vaak tijdens het wandelcoachen!

Werkvorm:

Laat je cliënt zelf een boom uitzoeken en de kruin, de stam en de wortels beschrijven. Vertel hem nadat hij de onderdelen uitgebreid benoemd heeft, dat de kruin staat voor bescherming en de stam voor stevigheid, steun en kracht. De wortels voor basis en veiligheid. De verschillende onderdelen van de boom, staan dus allen voor eigenschappen in hemzelf. Dan maak je een brug naar de huidige situatie; vraag hem wat hij mist in zijn huidige situatie. Let op: Misschien is het bespreken van één aspect al voldoende. Deze werkvorm kan namelijk heftige emoties oproepen.

Praktijkvoorbeeld:

Johan vroeg hulp bij het vinden van meer plezier in zijn leven. De lol was er af in bijna alles wat hij deed. Hij voelde zich een zombie.
De kruin van de eik die hij uitzocht, beschreef hij als sterk, veelzijdig, mooi gevormd en beschermend. Het bladerdek was zo dicht en je kon er fijn onder schuilen.
De stam was rond, dik en kon je lekker tegen leunen, zei Johan.
De wortels zorgden ervoor dat zo'n boom wel honderden jaren oud kon worden. Sterke wortels dus volgens zijn zeggen.

Na de totale beschrijving benoemde ik de specifieke onderdelen met hun symbolieken. Met een diepe zucht mompelde hij: 'Ik voel me helemaal niet sterk, maar een slappe vaatdoek en een watje!" Dit was to the point waar het om ging en we ook de keren daarna op verder zijn gegaan. Johan bleek zich op alle terreinen van zijn leven zich voortdurend te laten ontkrachten.

 

Meer inspiratie over coachen in de natuur, vind je HIER