De boom als spiegel voor meer inzicht in de hulpvraag 

Cliënten kunnen hun coachingsvraag soms moeilijk beschrijven. Het is dan lastig  een duidelijk aanknopingspunt te vinden waar je verder mee kunt gaan tijdens de coachingsessie. Met hulp van een natuurlijke spiegel, kun je de kern van de hulpvraag makkelijk helder krijgen. Ik gebruik deze natuurlijke spiegel vaak tijdens wandelcoaching.

Wandelcoach NederlandWerkvorm

Laat je cliënt een boom uitzoeken en laat hem de kruin, de stam en de wortels beschrijven. Nadat hij de onderdelen uitgebreid benoemd heeft, vertel je hem dat de kruin staat voor bescherming en de stam voor stevigheid, steun en kracht. De wortels staan voor basis en veiligheid. De verschillende onderdelen van de boom, staan dus allen voor eigenschappen in hemzelf. Dan maak je een brug naar de huidige situatie; vraag hem wat hij mist in zijn huidige situatie. Let op: deze werkvorm kan heftige emoties oproepen. Mogelijk is het bespreken van één aspect al voldoende.

Praktijkvoorbeeld

Johan vroeg hulp bij het vinden van meer plezier in zijn leven. De lol was er af in bijna alles wat hij deed. Hij voelde zich een zombie. De kruin van de eik die hij uitzocht, beschreef hij als sterk, veelzijdig, mooi gevormd en beschermend. Het bladerdek was zo dicht en je kon er fijn onder schuilen. De stam was rond, dik en kon je lekker tegen leunen, zei Johan.
De wortels zorgden ervoor dat zo'n boom wel honderden jaren oud kon worden. Sterke wortels dus volgens zijn zeggen.

Slappe vaatdoek en een watje Wandelcoach Nederland

Na de totale beschrijving benoemde ik de specifieke onderdelen met hun symbolieken. Met een diepe zucht mompelde hij: 'Ik voel me helemaal niet sterk, maar een slappe vaatdoek en een watje!" Dit was precies waar het om ging. Johan bleek zich op alle terreinen van zijn leven zich voortdurend te laten ontkrachten. De wandelcoachingssessies daarna zijn we hierop verder gegaan. Voor Johan was deze natuurlijke spiegel echt nodig om hem de inzichten te geven om anders in het leven te gaan staan en andere keuzes te maken. Het was mooi om te zien hoe Johan zich de volgende wandelsessie ontwikkelde en hij sterk en krachtig werd net zoals de eik die hij zelf uitgezocht had. 

Meer inspiratie over coachen in de natuur, vind je HIER