De TriA methode

In het najaar 2019 start onze 6- daagse TriA trainers/teamcoachopleiding weer. In dit artikel aandacht voor groepstraining via de TriA©methode.

Trainen en coachen is werken vanuit een uitdaging en een rijkdom! Na een intensief traject breng je de motivatie, drijfveren en talenten van je klant(en) naar boven. Al jaren train en coach ik volgens de principes van de TriA© methode. Een inspirerende en innovatieve werkwijze, die het meest effectief is als die buiten gegeven kan worden. De basisprincipes van de TriA© methode zijn 'Aandacht, Acceptatie en Actie'.

Wandelcoach Nederland

Aandacht

Met aandacht coachen en trainen is met twee voeten op de grond staan, je bewust-zijn van jezelf en toch met grote oplettendheid er voor de groep en de individuele deelnemer zijn. Deze manier trainen bestaat uit verschillende aspecten die ik hieronder toelicht.

Aandacht is nodig voor: 

  • jou als trainer

Als trainer ben je niet alleen bezig met wat er in en met de groep gebeurt, maar je bent als trainer ook degene die de de invloed uitoefent op de groep. Je houding, je communicatie c.q. gedrag hebben effect op je deelnemers. Hier bewust van zijn en met regelmaat aandacht aan geven maakt dat je alerter bent op wat de effecten zijn van jouw inzet.

  • de individuele deelnemer

Aandacht geven aan de individuele deelnemer maakt dat iemand zich opgenomen en veilig voelt. De enige manier waarop mensen iets nieuws willen en durven te leren.Wandelcoach Nederland

  • het groepsproces

Jij bent als trainer degene die het groepsproces begeleidt en stuurt indien nodig. Hier is aandacht dus ook zeker nodig om ervoor te zorgen dat je training of workshop het gestelde doel behaald.

  • de sfeer

Of mensen met een goed gevoel naar huis gaan ligt aan de manier waarop jij als trainer de sfeer hebt neergezet. 

Acceptatie

Zonder acceptatie ontstaat er geen echte verandering. 

Acceptatie is nodig op de volgende gebieden:

  • gedrag van de trainer

De groep is de spiegel voor jou als trainer. Loopt het niet helemaal, dan ben jij de degene die iets ten positieve kan veranderen. Acceptatie van jezelf, je kwaliteiten en je valkuilen maken dat je authentiek voor de groep staat en en jouw training succesvol neerzet. 

  • gedrag van de deelnemer

Wandelcoach NederlandIn elke training of workshop zitten mensen die jou iets laten zien. Ze triggeren op een bepaald aspect en soms is het niet eens duidelijk wat het precies is. Helder krijgen wat er precies speelt en wat triggert, geeft belangrijk input voor jouw ontwikkeling als trainer. Hetgeen wat jou triggerde in jezelf de ruimte geven en natuurlijk de ander accepteren voor het aandeel wat hij er in had, brengt rust en persoonlijke groei voor jou als trainer. 

  • bij weerstand 

Weerstand kan voorkomen bij de deelnemers van je workshop of training. Aan jou de keus wat hiermee te doen. Je kunt proberen het te sussen en/of het er laten zijn, maar je kunt het ook uitspreken en er lucht aangeven. Het begint allereerst met het accepteren van de weerstand, want dit is een toestand die er op dat moment nu eenmaal is.

Actie

Actie staat hier voor het in beweging blijven, verder ontwikkelen en groeien. Wandelcoach Nederland

Actie is nodig op de volgende gebieden:

  • houding van de trainer

Wanneer jij in de 'spiegel' durft te kijken als jouw gedrag een bepaald effect heeft op een deelnemer en/of de groep, dan ontstaat er actie. Jij zult een stap gaan zetten die verandering brengt in jouzelf en bij de individuele deelnemer en/of de totale groep. 

  • houding van de deelnemer

Het is natuurlijk fijn wanneer je deelnemers actief meedoen tijdens de training of workshop. Buiten trainen geeft al direct een actievere houding, dus dat is mooi meegenomen. Jij als trainer hebt daar ook een belangrijke rol in. Het stimuleren en motiveren straal je uit door je houding en communicatie. 

  • opvolging in de praktijk

Ik ga ervan uit dat je wilt dat je deelnemers iets gaan doen met wat jij ze aangeboden c.q. geleerd hebt. Je biedt dan ook altijd handvatten en acties aan om het geleerde in de praktijk toe te passen. 

Wil jij ook gecertificeerd TriA© Trainer/Teamcoach worden? Kijk dan op de agenda voor de data van deze mooie opleiding. Voor meer informatie: mail naar info@wandelcoachnederland.nl of bel Corrie op 0031- (0)6 53584704