Een 'foute' stap is altijd beter dan stilstaan

Stil blijven staan en steeds blijven zeggen dat je niet weet wat je wilt of dat je niet weet welke kant op te gaan is de beste manier om geen 'foute' stappen te zetten. Een excuus om niet verder te hoeven en werkelijk uit te vinden wat je wel wilt en wat het juiste voor jou is. 

Ik weet daar zelf ook alles van. Blijven twijfelen en tegelijktijd gefrustreerd zijn, omdat ik niet een stap durf te zetten en te ervaren wat de volgende actie werkelijk inhoudt. En ja, sommige Wandelcoach Nederlandactiviteiten waren achteraf gezien misschien niet de handigste. Toch brachten deze me altijd inzicht in waar ik de volgende keer meer op moest letten alvorens een keuze te maken. Of  het leverde mij juist de ervaring op dat ik het echt anders wilde en daar meer voor ging staan.

Kim haar 'foute' stap

Kim had zich aangemeld en volgde de opleiding TriA© Wandelcoach, want ze was er van overtuigd, dat ze wandelcoach wilde worden. Ze wilde dit al jaren en nu was het zover, ze startte met de 1e module en ging ervoor. Tijdens de 2e module sprak ze al aan het begin van de dag uit, dat ze al wist dat ze geen wandelcoach wilde worden. Na 2 dagen ondergedompeld te zijn geweest in wandelcoaching, wist ze dat haar talenten ergens anders lagen dan in coaching. Waar wist ze nog niet, maar zei ze: 'Ik word geen wandelcoach, maar ik heb tijdens de 1e module ervaren dat ik heel veel over mezelf leer in deze opleiding en daaom ga ik wel verder. 

Een 'foute' stap die Kim heel veel bracht

Wat hebben we haar zien groeien tijdens de 8 dagen dat ze de opleiding volgde. Absoluut geen 'foute' stap dus. Voor haar de eerste keer in haar leven dat ze echt naar zichzelf durfde te kijken en destructieve situaties in haar leven op een andere manier bekeek en 'in beweging' kwam om ze ook daadwerkelijk te veranderen. 'Ik ben een compleet ander mens en dit was de beste stap die ik in jaren voor mezelf gezet heb' vertelde ze tijdens de certificering.

Keuzes maken

Realiseer je, als je geen keuze maakt, dat dit ook een keuze is. Maar uiteindelijk zul je toch aan "de bak" moeten. Mits je natuurlijk meer uit je leven wilt halen. Het is het goed om wel overwogen te kiezen, maar wees alert op de 'ja maar' en 'als dat...'. Jammer als je tijd verdoet met stilstaan. Je kunt beter gaan ervaren en dan een conclusie trekken. De keuze maken zegt overigens nog niets over wat je letterlijk gaat doen. Beslissen dat je iets gaat doen, is de 1e stap. 

Twijfel je bijvoorbeeld nog steeds of wandelcoaching iets voor je is? Zoek dan een mogelijkheid om het te gaan ervaren. Meld je aan voor een sessie met een TriA© Wandelcoach, een gratis introductie workshop of een tweedaagse training met een thema waar je sowieso in je dagelijkse leven heel veel aan hebt. Deze trainingen kunnen ook als een module dienen voor de gehele opleiding, mocht je het niet bij een training blijven.

De balans opmakenWandelcoach Nederland

Maak jij voor jezelf wel eens de balans op van alle 'foute' stappen die je gezet hebt? En benoem je dan ook de voordelen c.q. winst die het opleverde? Er is namelijk altijd ook iets positiefs uit gekomen. Alleen dat al benoemen, geeft een goed gevoel en de moed om gemakkelijker een keuze te maken.

Oefening om gemakkelijker een keuze te bepalen

Bepaal twee plekken, de ene staat voor de situatie waarin je niet kiest en de andere voor als je wel kiest. Sta afwisselend op de twee plaatsen en ervaar wat het verschil is. Je hoeft enkel in de betreffende plek te zeggen wat je doet, wel of niet kiezen.

Bijvoorbeeld: 'Ik kies voor de volgende stap' en 'ik blijf in de twijfel'. Of in jouw eigen woorden. Switch een aantal keren van plaats en ervaar het contrast. 

Succes!