NLP in TriA© wandelcoaching

NLP heeft mijn leven verdiept en positief beïnvloed. Het zorgde er voor dat praten echt communiceren werd en dat ik vrijer kon leven omdat ik grip kreeg op mijn gedachten en de effecten daarvan op mijn gedrag. Ik ging mezelf doorzien en begrijpen. Het is dan ook niet gek dat in de TriA© methode die ik ontwikkelde NLP verweven zit. Voor degene die niet weten wat NLP is, hieronder vind je een korte uitleg. 

Wat is NLP?

NLP staat voor Neuro (brein) Linguistisch (taal) Programmeren. NLP zorgt ervoor dat je op een positieve manier bereikt wat je echt van binnenuit wilt bereiken. Hetgeen wat je drijft en wat een positieve bijdrage levert aan je persoonlijke leven en daarmee ook aan de wereld. Je onderzoekt met NLP welke patronen je hebt, hoe je communiceert met jezelf en anderen en wat dat qua beleving oplevert. En of het gevoel dat bij die beleving hoort is wat jij wilt. Wanneer je dit wilt veranderen kun je gaan 'programmeren'. Het programmeren zorgt voor een meer gewenste communcatie, patronen en dus andere meer succesvollere effecten. 

De term 'programmeren' in NLP klinkt wat technisch en als een kunstje en ik zie het dan ook liever als ontwikkelen. In de TriA© methode (Aandacht- Acceptatie- Actie) die in 2008 ontwikkeld werd, wordt in eerste instantie helder gemaakt hoe de cliënt communiceert met zichzelf en met de buitenwereld. Tijdens de wandelcoaching worden de gevolgen en het bijbehorende gevoel voor hem duidelijk. De invloed van de communicatie die een klant cliënt met zichzelf en naar buiten voert is een belangrijk aspect in de TriA© methode. Door de stappen van de TriA© en hoe die worden toegepast legt de cliënt direct verbinding met zijn kern, met degene die hij diep van binnen is en wil zijn. Het onder andere letterlijk laten uitspreken van wat de cliënt in de aandachtsfase met woorden aanreikte of wat de TriA© wandelcoach intuitïef inbrengt wordt het oude gedrag getransformeerd naar een positieve werkend gedrag. Een nieuw gedrag wordt automatisch opnieuw geprogrammeerd. Met als belangrijkste aspect, dat het van binnenuit ontstaat en past bij de client.

NLP als basis

De TriA© methode is op een hele natuurlijke manier ontstaan. Mijn basis bestond uit NLP en elk jaar volgde ik wel een training op het gebied van coaching- of persoonlijk ontwikkeling. Zo ontstond er een unieke manier van coachen met alles wat ik, door de jaren heen, geleerd had. Niet alleen van anderen en door het toe te passen op anderen, maar ook van mijn persoonlijke stappen die effectief of juist het tegendeel waren. Het was doen, ervaren en leren of het bij mij pastte of niet.Tijdens het coachen in de natuur bemerkte ik op een gegeven moment dat ik 'Aandacht- Acceptatie- Actie' inzette op een vanzelfsprekende manier. En het had een positieve uitwerking. Reden genoeg om deze eenvoudige aanpak te beschrijven en te registreren.

Wil je meer lezen over wat de TriA© methode inhoudt? Lees dan hier verder of bestel het boek Aandacht, Acceptatie en Actie.