Geld maakt niet gelukkig

Mensen roepen wel eens: 'Geld maakt niet gelukkig!' Soms is dat ook echt zo. ​Maar het kan ook anders zijn. Zo kwam ik jaren geleden op een training iemand tegen die net gescheiden was. Ze had met haar drie kinderen een luxe villa verruild voor een gehorige tussenwoning in een achterbuurt van de stad. Haar keuze was mede gemaakt vanuit de wens totaal onafhankelijk te zijn van haar ex-partner. Een moedige stap en in haar geval maakte geld alleen haar zeker niet gelukkig. Misschien was het voor haar beter om te zeggen; 'Geld maakt mij afhankelijk.'

Wandelcoach NederlandMaakt geld echt niet gelukkig?

Voordat je het weet geloof je in deze uitspraak en zit je op zwart zaad. Of voorkomt deze uitspraak dat je blij bent met de euro's op de bank die je met jouw inspanning verkregen hebt. Ik ken een aantal mensen die met een beetje meer geld gelukkiger zouden zijn. Ze zouden de geldzorgen los kunnen laten en meer rust in hun leven krijgen. Geen angst meer voor een energierekening of het water dat moet worden afgesloten. Wat meer geld kan voor hen ook comfort geven in en om het huis.

Jouw referentiekader

Of geld gelukkig maakt is dus afhankelijk van jouw referentiekader. Zijn je eerste levensbehoeften al vervuld? Is alles aanwezig wat in deze tijd bij een 'normaal' leven hoort? Dat bepaalt namelijk of iedere euro die extra binnenkomt gelukkiger maakt of niet. 'Ik heb geen geld voor jouw opleiding,' is een uitspraak die ik ook wel eens hoor. Maar is het geen geld hebben? Of op dat moment geen ruimte maken voor deze investering?

Geld als ruilmiddel

Zo hoorde ik van een collega-ondernemer dat deze iemand gratis had geholpen omdat die persoon naar zijn zeggen geen financiële ruimte had om in zichzelf te investeren.
Ik denk dat die collega ondernemer echt gelukkiger was geweest als hij geld had gevraagd en ontvangen voor zijn dienst en een 'nee' had geriskeerd.Wandelcoach Nederland

Ik denk dat geld echt gelukkiger maakt. De kanttekening hierbij is, dat het op een eerlijke manier als ruilmiddel ingezet wordt. En dat iedereen zijn deel krijgt. Ik geloof ook dat we nog heel veel over geld kunnen leren en vooral hoe we hier zelf mee omgaan. Welke overtuigingen heb je over geld en welke waarde ken je jezelf toe? Mag je (veel) geld verdienen?
Hecht je er zoveel waarde aan, dat geld voor jou niet mag rollen? Hang je al je zekerheid op aan geld? Vragen die je jezelf eens zou kunnen stellen, om meer inzicht te krijgen in hoe geld jou wel of niet gelukkig maakt.

Meer leren over jezelf op gebied van geld en eigenwaarde? Kijk dan hier voor een training op dat gebied? Leer hoe geld je wel gelukkiger maakt!