Groen, groen....gezond!

‘Studenten scoren beter op een concentratietaak als zij uitzicht hebben gehad op groen. En patiënten die zijn blootgesteld aan groen hebben meer positieve gevoelens en ervaren minder pijn en stress.’ De pracht van de botanische tuin versterkt zeer waarschijnlijk de positieve werking van het groen. Daarnaast, zo is ook aangetoond, nodigt deze plek uit tot bewegen en ontmoeten. Ook dat is gezond, zo is aangetoond.'
Wandelcoach Nederland

Dit is wat Jolanda Maas (senior onderzoeker Klinische Psychologie Vrije Universiteit Amsterdam) beschrijft in het nieuwsbulletin Zuidas van de Gemeente Amsterdam.

Wederom het bewijs dat GROEN gezond is. En toch concludeert zij ook: 'Groen is nu het vaak sluitstuk van een begroting, maar we zouden er al bij de ontwerpfase van een gebied of van een gebouw over moeten nadenken.'

Daar ben ik het helemaal mee eens: als een dergelijk plan met extra 'groenvoorzieningen' gerealiseerd is dan vraagt het 'groen' enkel om wat onderhoud en vervolgens levert het vooral geld op door positiviteit en gezondheid te stimuleren! Het draagt bijvoorbeeld bij aan de genezing van patiënten, zorgt voor meer positieve gevoelens en minder stress. Denk eens aan vitale medewerkers en een vitaal bedrijf!

 

Professionals in het GROEN

Professionals zoals coaches, therapeuten, maatschappelijk werkers of leidinggevenden kunnen heel simpel gebruik gaan maken van al dat groen. Daarmee profiteren zij automatisch van de positieve effecten die een groene omgeving met zich meebrengt. Je hoeft echt niet naar een bos of een groot natuurgebied. Wandelcoach NederlandEen gesprek buiten, wandelend in de tuin of op een bankje met een cliënt of collega met het zicht op groen heeft zoveel meer effect dat aan een bureau tussen vier muren. Vreemd eigenlijk dat daar zo weinig gebruik van gemaakt wordt.

 

Wil je het hele artikel van Jolanda Maas lezen kijk dan hier!