Een tijdje geleden las ik weer over het positieve effect van bewegen bij depressiviteit.
Er wordt vaker onderzoek gedaan naar de relatie tussen bewegen en het voorkomen en verminderen van depressieve klachten.
Dat is niets nieuws en voor mij al jaren zo duidelijk als wat. Ik heb namelijk zelf de ervaring met klanten waarbij de depressieve klachten verminderden na coaching-sessies in de natuur. Natuurlijk hadden ook de gesprekken een positieve bijdrage, om weer een andere kijk op hun leven te krijgen. De beweging die ze automatisch meepikten, zorgde echter wel voor een fysieke stimulans. Klanten gaven regelmatig aan dat ze weer meer zin hadden in hun dagelijkse leven. Ze kwamen in hun situatie vaak niet meer buiten en in beweging en konden ook de moed niet verzamelen, om dit te gaan doen. Door met mij de ‘verplichte’ natuurlijke praktijkruimte in te gaan, kwamen ze weer in aanraking met ‘de beweging’ in zichzelf.

 In het onderzoek wat nu.nl beschreef in een artikel, stond onder andere het volgende:

“Tijdens alle meetmomenten bleek dat degenen die meer bewegen ook minder depressieve symptomen vertonen. Daarnaast bleek dat ook de deelnemers die tussentijds actiever zijn geworden minder depressieve klachten hebben.

Dat betekent dat mensen die op hun 42e meer gaan bewegen dan ze op hun 33e deden, daar ook voordeel van hebben. Meer bewegen op welke leeftijd dan ook, van nooit naar drie keer per week, verlaagde de kans op een depressie vijf jaar later.

Eerdere studies toonden al aan dat lichaamsbeweging het aantal depressies verlaagt bij jongeren en ouderen, maar deze studie laat zien dat dit verband bij volwassenen van alle leeftijden bestaat.”

Mooi om te lezen dat beweging dus niet alleen op het moment zelf de gemoedstoestand verbetert, maar ook op de langere termijn een bijdrage levert aan een ‘happy life’! 

Corrie Reijngoud


Wil jij meer weten over Coachen in de Natuur?
Download dan het gratis E-boek!
 

 

Wandelcoach Nederland organiseert ook diverse trainingen in en met de natuur.
HIER vind je meer informatie over deze trainingen!