Schaduwkant

In de zomer, wanneer er meer zon is, komen we onze schaduw regelmatiger tegen dan in ander jaargetijden. Niet altijd leuk voor iedereen blijkt uit het filmpje onderaan dit artikel.

Het is dan ook mens eigen om liever niet onze schaduw te bekijken. Schaduw is inderdaad soms hoogst irritant. Je schaduwkant ontstaat doordat bepaalde eigenschappen van jou er niet mogen/mochten zijn, bijvoorbeeld door opvoeding, onderwijs of religie.Wandelcoach Nederland

Wanneer je dan ook nog eens iemand ontmoet die zichzelf een compliment geeft terwijl jij dit nooit geleerd hebt. Erger nog het werd afgestraft. Dan kan zo iemand je gigantisch irriteren.

In feite laat die persoon je alleen zien dat jij deze eigenschap heel ver weg gestopt hebt en dat deze eigenschap er niet mag zijn. Verstopt in je schaduwkant en dat blijft je achtervolgen tot het er wel mag zijn. De oplossing: zet je schaduwkant in het licht en de schaduw verdwijnt. 

Praktijkvoorbeeld

Patricia ontmoette haar schaduwkant tijdens een coachingssessie in de natuur. We hadden het over haar leidinggevende, die snel geïrriteerd en boos kon reageren. 'Ze is een heethoofd' vertelde Patricia. Op mijn vraag wat doet dit met jou, vertelt ze verontwaardigd: 'Zo ga je niet met elkaar om. Ik ben nooit boos en reageer altijd op een rustige manier'. 

Onze wandeling ging op dat moment over de hei en door het bos. Op verschillende plaatsen lagen, net boven het zand,  dikke wortels van de bomen naast ons pad. En daar op dat zandpad stuikelde Patricia, tot drie keer toe,  over zo'n uitstekende stronk. Na de derde was ze zo geïrriteerd. Een tel later kijkt ze mij aan en schiet ze in de lach en zegt: 'volgens mij ben ik nu wel boos'.  Met dit inzicht kon ze bepalen wat ze in de communicatie met haar bazin wilde veranderen. Met een minder afkeurende en meer open houding lagen er nieuwe mogelijheden. 

Vechten of vluchtenstand

Door de stress die een bepaalde situatie oplevert schiet we in de vechten of vluchten stand. Voor Patricia betekende dat dat ze bang was voor haar eigen boosheid en hoe met die boosheid om te gaan. Na onze 'hobbelige' wandeling kwam dit stukje van haar uit de schaduw en in het licht.