In de zomer, wanneer er meer zon is komen we onze schaduw regelmatigere tegen dan in ander jaargetijden. Niet altijd leuk voor iedereen blijkt uit het onderstaande filmpje. Het is dan ook mens eigen om liever niet onze schaduw te bekijken en deze is soms inderdaad ook hoogst irritant. Je schaduwkant ontstaat doordat bepaalde eigenschappen van jou er niet mogen/mochten zijn, bijvoorbeeld door opvoeding, onderwijs of religie. Wanneer je dan ook iemand ontmoet die zichzelf een compliment geeft en jij hebt dit nooit geleerd. Erger nog het werd afgestraft, dan zal zo iemand je gigantisch kunnen irriteren. In feite laat die persoon je alleen zien dat jij deze eigenschap heel ver weg gestopt hebt en dat deze er niet mag zijn. Verstopt in je schaduwkant en dat blijft je dus achtervolgen totdat het er wel mag zijn en je het in feite in het licht zet.

Zo ontmoette Patricia haar schaduwkant tijdens een coaching sessie in de natuur. We hadden het over haar bazin, die zo snel geïrriteerd en boos kon reageren. 'Ze is een heethoofd' vertelde Patricia. Op mijn vraag wat doet dit met jou? vertelde ze 'Zo ga je niet met elkaar om. Ik ben nooit boos en reageer altijd op een rustige manier' zei ze verontwaardigd. Onze wandeling ging onderwijl dat we in gesprek waren over de hei en door het bos. Op verschillende plaatsen lagen dikke wortels van de bomen naast het pad net boven het zand. En daar op dat zandpad gebeurde het tot drie keer toe, dat ze over zo'n uitstekende stronk struikelde. Na de derde was ze zo geïrriteerd en terwijl ze me aankeek schoot ze in de lach en zei: 'volgens mij ben ik nu wel boos'. 

Met dit inzicht kon ze bepalen wat ze in de communicatie met haar bazin zou kunnen veranderen. Met een minder afkeurende en meer open houding lagen er nieuwe mogelijheden. 

Door de stress die een bepaalde situatie oplevert schiet we in de vechten of vluchten stand. Voor Patricia betekende dat dat ze bang was voor haar eigen boosheid en hoe hier mee om te gaan. Dit stukje van haar schaduw mochtin ieder geval meer in het licht zijn na onze 'hobbelige' wandeling.