De zee en onze hersenen

Velen onder ons weten het al, vlakbij de zee zijn geeft een goed gevoel. Wandelend of liggend op het strand met je ogen dicht, de geluiden en de geur van de zee binnenlaten. Tegelijkertijd meer zuurstof inademen. Vroeger werden er ook vaak ziekenhuizen en rusthuizen bij de zee gebouwd. Juist voor de bevordering van de gezondheid.

Geluid van zee en hersenen

Blue Health

Blue Health, een wetenschappelijk project, ontdekte dat de geluiden van de zee een gebied van de hersenen stimuleren dat de prefrontale cortex wordt genoemd. Dit gedeelte is verantwoordelijk voor o.a. cognitieve en emotionele processen. Ze onderzochten zowel de fysieke als psychologische effecten. Het geluid van de golven die op de kust slaan kalmeert en verlaagt het cortisolniveau, waardoor stress vermindert.

Veiligheid 

Wanneer je met je voeten op het strand staat ervaar je meer veiligheid en stabiliteit. Kijken in de verte naar de vlakke horizon brengt ook rust en veiligheid. Dit is wat de neurowetenschapper Michael Merzenich verteld.

Gevoel

Fijn dat al de onderzoeken naar de effecten van de natuur die gedaan worden bevestigen wat we zelf ook ervaren. Een ontspannen, prettig en vrij gevoel, waardoor het hectische leven weer positiever tegemoet getreden kan worden. Zeker wanneer we als coaches in de natuur met onze klanten gebruik maken van deze gratis effecten.

Wanneer je als natuur- of wandelcoach niet bij de zee woont, is het altijd de moeite waard om met je klant voor een sessie de zee te bezoeken.

Je vindt hier een uitgebreid artikel over de effecten van de zee. (Engels)

Wil je meer lezen over 'groene' in plaats van 'blauwe' effecten van de natuur? Lees dan hier verder...