MOETEN of MOGEN

Moeten is een veel gebruikt woord. 'Ik moet dit of dat nog doen', 'ik moet verder met mijn leven' of 'ik zal er mee moeten leren omgaan' is vaak zo'n automatisch dat het ook niet meer opvalt. Tot de klant er bewust van wordt. Dit bewust worden, wat je natuurlijk als coach stimuleert, gaat vaak in verschillende fases. Van irritatie dat het een zo ingesleten woord is tot het zelf omdraaien van het woord 'moeten' naar 'mogen'. Zo ging het ook bij Martijn.

Martijn Wandelcoach nederland Corrie ReijngoudMartijn en het pad van moeten en mogen

Martijn verliest zijn partner. Vier jaar later loopt hij vast in zijn werk. De coachingsvraag waar we het TriA©  coachingtraject mee starten is in eerste instantie niet gelinkt aan het verlies, maar al gauw komen we daar toch op uit. Martijn benoemd in de gesprekken met regelmaat 'Ja, je moet toch verder met je leven.' Aan de andere kant heeft hij zijn leven, samen met zijn kinderen, heel goed weer op de rit gekregen. En dat als alleenstaande vader. Hij benoemd: ik ben er nog en heb het leven samen met mijn kinderen nog voor me.

Hardnekkig patroon

Het 'moeten' is een hardnekking patroon. Op een bepaald moment, midden op een pad, vraag ik Martijn terug te lopen met de zin 'ik moet verder met mijn leven'. Onderwijl, al mee wandelend, stel ik nog wat vragen over wat dit inhoud en betekent in zijn leven. Vervolgens starten we weer midden op het pad waar we eerst stonden en ik vraag hem de andere kant op te lopen en tegen zichzelf te zeggen: 'Ik mag verder met mijn leven'. Het is al mooi om te zien, hoe hij meer rechtop en veerkrachtig gaat lopen. Aan het eind van het pad vraag ik hem wat hij ervaren heeft. 'Het voelt op een of andere manier veel lichter' zegt hij met een verbaasde blik op zijn gezicht. 

Hoe moeten, mogen werd...

In de opvolgende wandelcoachsessie, hoorde ik hem steeds zichzelf verbeteren wanneer hij aan het woord was. 'Het is verschrikkelijk irritant, maar het lukt me wel steeds beter om 'mogen' te zeggen. En ik voel me letterlijk lichter in de dagelijkse gang van zaken' was zijn conclusie. Hij gebruikte 'mogen' niet alleen voor gesprekken in het algemeen, maar ook op zijn werk. Alleen daar al door was hij relaxter, kon hij meer gefocust blijven en zijn werk effectiever uitvoeren. 

Voor de bovengenoemde werkvorm is het voor jou als coach van belang dat je de klant bij de les houd m.b.t. op welk pad hij loopt. Dan wordt de verbinding beter gelegd met de effecten van het woord MOETEN of MOGEN.

Veel plezier, wanneer je deze wandelcoach werkvorm inzet.

P.S. Nog meer lezen over natuurlijke werkvormen? Lees dan hier...