Als wandelcoach komen jij en je klant in aanraking met allerlei beestjes uit de natuur.

Laat jij je hierdoor weerhouden het bos in te gaan?

Of neem jij bewuste voorzorgsmaatregelen voor je klant én jezelf? Lukt het jou daarmee de vervelende eigenschappen van een kriebelbeestje om te zetten naar prachtige, verhelderende inzichten?

Want, een steek van een mug of wesp kan erg vervelend zijn.
Zolang jij of je klant niet allergisch zijn, kunnen deze beestjes niet veel meer dan alleen hinderen en jou prachtige inzichten geven!

  • Inzichten over wat jij doet als iets of iemand je hindert.
  • Inzicht in of jij je laat belemmeren door een prikkeling.
  • Inzicht in je angsten en het ontstaan hiervan.
  • Inzicht in of je gericht bent op de irritaties, of dat je ze kunt 'negeren'... en nog vele inzichten meer! 

Bij een teek is dit een iets ander geval, omdat een teek de ziekte van Lyme kan overdragen. Van een teek (en tekenbeet) zelf merk je niks, zeker niet tijdens je wandeling. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Op die manier kun je de kans op teken verkleinen. Wanneer je dan na afloop ook nog zorg draagt voor goede tekencontrole, neemt de kans op ziekte van Lyme nog verder af. En zeg nou zelf, dat wil toch iedereen?

 

Bron afbeelding: folder Een teek? Pak 'm beet! 
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

 

Als coach is het daarom extra belangrijk dat je op de hoogte bent van mogelijke gevaren en hoe je deze kunt voorkomen/verminderen. Daarom hebben wij voor jou allerlei informatie en tips op een rijtje gezet. 

In het kort houden deze tips in:

 
  • Informeer je klant vooraf over hoe je de kans op vervelende beestjes kunt verkleinen (o.a.: lichtgekleurde, lange kleding; stop broekspijpen in sokken; wees zuinig met sterk ruikende parfums, deo's, zonnebrand, etc.; gebruik eventueel anti-muggenspel (met DEET werkt ook tegen teken), Voor meer tips, lees hier...)
  • Wees zelf ook goed voorbereid, door naast bovenstaande tips je uit te rusten met een aantal handige middeltjes (o.a. iets tegen de jeuk; een setje om gif uit een bult te verwijderen; tekenpincet)
  • Weet wat je moet doen wanneer jij of je klant gestoken worden (o.a. let op allergische reacties; heb informatie bij je, bijvoorbeeld met de Rode Kruis EHBO app of de RIVM tekenapp; heb een telefoon paraat. Lees hier meer over wat jij als coach 'moet' weten.)
  • Geef zelf het goede voorbeeld, zowel in je kleding/voorbereiding, als in de reactie op de dieren. Wanneer jij angst uitstraalt, zal je klant het overnemen. 
  • Zet waar mogelijk de beestjes in als inzicht in de coachingsessie. Kijk in dit filmpje hoe ik dat deed. 
 

Tot slot:
Goede nazorg is uiteraard erg belangrijk! Na ieder bezoek aan het bos (maar ook een park, de achtertuin, een grasveld, struiken) is het belangrijk je lichaam te controlen op teken! Neem de verantwoordelijkheid voor jezelf, en attendeer je klant hierop. Zo kun je er samen voor zorgen dat de kans op de ziekte van Lyme zo klein mogelijk wordt. Wil je weten hoe je dit het beste kunt doen? Klik dan hier
Er staat allerlei informatie over controleren, informeren en welke websites nog meer handig zijn. 

Heb jij tips of ervaringen met vervelende beestjes in de natuur? We horen ze graag, zodat we met elkaar ervoor kunnen zorgen dat wij als coaches, en onze klanten, zo veilig mogelijk en met zo min mogelijk hinderin de natuur kunnen vertoeven! Want zeg nou zelf: wandelcoaching is het mooiste beroep dat er bestaat! Dat wil je toch niet laten 'verpesten' door van die kleine lieve of irritante beestjes?

Wil je nog meer weten over 'beestjes in de natuur'? Lees dan hier meer....