Natuurlijk omgaan met verlies.

Natuurlijk omgaan met verlies? Lekker verhaal zul je wellicht denken of zeggen. Zeker als je op dit moment net een dierbare, je baan of je gezondheid heb moeten loslaten. Je zit dan vrijwel zeker in alle heftigheid van alle emoties. Verdriet, boosheid, machteloosheid of misschien ook wel opluchting waar je je misschien wel weer schuldig over voelt. Dan is het begrip 'natuurlijk omgaan met verlies' in vele gevallen een ver van je bed show.

Wat werkt tegen bij het omgaan met verlies?

Natuurlijk omgaan met verlies betekent het laten komen zoals het komt. Wanneer je geraakt bent en de tranen komen, deze niet met stoere gedachten of praat inslikken. Of als iemand na een tijd vraagt: 'Hoe gaat het met je?' je uit fatsoen zegt: 'Goed hoor!'  Omdat je denkt dat je nu wel genoeg verdriet hebt gehad. 
Verlies op een natuurlijke manier verwerken houdt ook in dat je niet de 'regels en overtuigingen' van anderen navolgt.
Was jouw opvoeding er eentje van: 'kop op, de schouders eronder en weer doorgaan'of 'mannen huilen niet' dan kan dit nog steeds gevolgen hebben over hoe jij omgaat met verlies.
Een slechte ervaring op gebied van verlies verwerken in het verleden kan na jaren in een andere situatie de boel flink op slot houden. Als je omgeving slecht kan omgaan met emoties, kan het zijn dat je (on)bewust vermijdt om je over je verlies te praten.
Dit zijn allemaal zaken die een natuurlijk verwerkingsproces in de weg staan.

Hoe ga je wel 'natuurlijk' om met je verlies? 

Verlies op een natuurlijke manier verwerken doe je door jezelf serieus te nemen in wat je overkomen is. Jezelf alle ruimte geven om alle facetten er te laten zijn. Of het nu gaat om de emoties, de fysieke consequenties of je dagelijkse belemmeringen. Het kan zijn dat je dagen tot niets komt, maar het kan ook zijn dat je je 'normale' leven leidt en op bepaalde momenten bemerkt dat de tranen hoog zitten. Juist dan aandacht geven wanneer het zich aandient is een 'natuurlijke' manier van verwerken. Het voorkomt zo dat het 'ingeslikt' en/of opgekropt wordt met alle gevolgen van dien. 

Opgeslagen, onverwerkt verdriet!

Wist je niet hoe je natuurlijk om moest gaan met je verlies toen het aan de orde was? Heb je misschien al teveel achter de deur met 7 sloten gestopt? Aarzel niet om hier alsnog mee aan de slag te gaan. Het effect hiervan daarentegen levert je heel veel op en zal je ongelooflijk veel ruimte en lichtheid brengen. Ook zul je merken dat je bij nieuwe keuzes en stappen in je leven niet meer belemmerd wordt door de 'opgeslagen lading'van een eerder geleden verlies. Bedenk daarbij ook dat je nooit meer krijgt dan je aankunt en dat alles nog eens helemaal herkauwd moet worden.

Meer informatie over natuurlijk omgaan met verlies?

Het gratis E-boek 'Natuurlijk omgaan met verlies' (Corrie Reijngoud) helpt je op weg om de eerste stappen te zetten bij het anders verwerken of oude pijn los te laten. Regelmatig wordt er ook de tweedaagse 'Natuurlijk omgaan met verlies' verzorgt. Deze is geschikt voor iedereen die anders met verlies wil omgaan of anderen erbij wil begeleiden. Kijk hier voor meer informatie.