De boom als spiegel om een ander zelfbeeld te realiseren.

Cliënten hebben vaak zelf al op heel veel manieren geprobeerd het anders te doen en de oplossingen niet gevonden. Op afstand, in tweede positie, naar zichzelf kijken levert dan ook totaal nieuwe inzichten op. Bijvoorbeeld ten aanzien van zijn zelfbeeld en de houding en het gedrag wat erbij hoort. Hierbij een werkvorm die geschikt is om toe te passen tijdens wandelcoaching.
 

Werkvorm:

Laat je cliënt een boom bekijken en beschrijven. Dit sluit bijvoorbeeld goed aan als de coachingsvraag gaat over hoe iemand zich op meer krachtige manier kan opstellen.
Dan nodig je je cliént uit zich voor te stellen dat de boom staat voor wat hij zich wenst. Laat hem vertellen en stimuleer hem ook om naar details te kijken, zoals bijvoorbeeld de vorm, de stand, de verdeling van de takken en/of de bast van de boom. Je cliënt zal zaken benoemen die er al zijn of juist nog niet zijn. Hij vertelt in feite over zichzelf.
 

Praktijkvoorbeeld:

Joris was net begonnen aan een nieuwe baan bij een grote supermarkt. Zijn leidinggevende had gezegd dat hij zich niet zo minderwaardig moest opstellen en daar ging zijn coachingsvraag over. Ik nodigde hem uit een boom te zoeken die stond voor wat hij dan werkelijk wenste. Hij vertelde dat hij wat sterker in zijn schoenen wilde staan en meer recht op wilde lopen. Dan zou men hem namelijk beter zien en zou hij zich sterker voelen.
De boom die hij uitkoos tussen heel veel verschillende soorten, was een dunne spar met weinig kruin en halverwege een flinke kronkel.
De verschillende aspecten, zoals dikte van de boom, hoeveelheid takken in de top, en de kronkel halverwege werden uitgebreid besproken.
Uiteindelijk was de kronkel de meest opvallende voor hem; deze stond voor het overlijden van zijn vader en hoe hem dat belemmerd had in zijn groei.
Samenvattend kwamen we erop uit, dat hij een boom gekozen had, die stond voor hoe het nu was. De eerste stap naar een ander zelfbeeld.

 

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Mail dan naar info@wandelcoachnederland.nl

Of wil je zelf aan de slag met dit thema?
Kijk dan HIER voor trainingen in de natuur!