De boom als spiegel voor meer rust.

Een wandelcoachsessie werkt het beste wanneer cliënten rustig op pad gaan. Als iemand heel gespannen en gestrest is en vanuit zijn hoofd reageert of steeds afdwaalt in het gesprek is kun je een boom inzetten om je cliënt zijn rust te laten vinden. Wandelcoach Nederland

Werkvorm

Laat je cliënt tegen een boom staan, maar wel zodanig dat hij goede steun heeft. Let ook op hoe de voeten op de grond staan en laat hem een stabiele plek bij de boom innemen.
Stel hem op zijn gemak door alle tijd en rust te nemen voor het vinden van de goede plaats. Wanneer je coachee goed en stevig staat, laat hem dan voorstellen dat hij net als die boom een groot netwerk van wortels onder zijn voeten heeft. Visualiseer met je coachee, dat de zon op zijn hoofd schijnt en de stralen alles mee naar beneden nemen wat hij niet meer nodig heeft. Omgekeerd mag je cliënt uit de aarde alles omhoog halen wat hij nodig heeft zonder dat hij hoeft te weten wat dit allemaal is. Stel hem voor dat hij alle bouwstoffen, in de vorm van kracht, zekerheid, blijheid, etc. uit de aarde haalt om krachtig in het leven te staan, net zoals die boom daar staat.

Tip: Help je cliënt in het gevoel te komen zodat de oefening echt effect heeft. Dit doe je door met woorden hem stap voor stap te begeleiden. Neem hiervoor de rust en alle tijd. Stem daarbij af op de persoonlijke situatie van je cliënt.

Praktijkvoorbeeld

Karin was alleenstaande moeder en kwam vanuit de 'ochtendspits' in haar gezin naar de afgesproken plaats in het bos. Ze had zich gehaast om op tijd te komen en kwam haast buiten adem op de afgesproken plek aangerend.Wandelcoach Nederland Op ons gemak zochten we een voor haar passende boom: een dikke eik. Na wat zoeken en voelen, vond ze haar plek. Ik liet haar door middel van mijn woorden contact maken met het grote wortelstelsel van de eik. We maakten herhaaldelijk contact met de stevigheid die dat stelsel bood: lange wortels, die zelfs onder andere bomen doorgaan en als de wind komt zorgt dat deze boom stevig blijft staan. 


Met zonnestralen liet ik haar alles afvoeren wat met haar gezin, haar zorgen en haar stress te maken had. Uit de aarde haalde zij de kracht, het lef en de rust die ze nodig had om staande te blijven in alle hectiek. Na de oefening zaten we een tijdje op een bankje te praten. Ze was zo bewust van haar lichaam geworden, dat ze besefte hoe moe ze was. Een mooi inzicht waar we verder mee aan de slag gingen tijdens de wandelcoachsessies.