De boom als spiegel voor meer rust.

Een wandelcoach sessie werkt het beste wanneer cliënten rustig op pad gaan. Om op een natuurlijke manier iemand te begeleiden kun je een boom inzetten als symbool voor rust.
Als iemand heel gespannen en gestresst is, vanuit zijn hoofd reageert of steeds afdwaalt in het gesprek is dit een effectieve werkvorm.
 

Werkvorm:

Laat je cliënt tegen een boom staan, maar wel zodanig dat hij goede steun heeft. Let ook op hoe de voeten op de grond staan en laat hem een stabiele plek bij de boom innemen.
Stel hem op zijn gemak door alle tijd en rust te nemen voor het vinden van de goede plaats.
Wanneer je coachee goed en stevig staat, laat hem dan voorstellen dat hij net als die boom een groot netwerk van wortels onder zijn voeten heeft.
Visualiseer samen met hem, dat de zon op zijn hoofd schijnt en de stralen alles mee naar beneden nemen wat hij niet meer nodig heeft. Omgekeerd mag je cliënt uit de aarde alles omhoog halen wat hij nodig heeft zonder dat hij hoeft te weten wat dit allemaal is. Stel hem voor dat hij alle bouwstoffen, in de vorm van kracht, zekerheid, blijheid, etc. uit de aarde haalt om krachtig in het leven te staan, net zoals die boom daar staat.

Tip: Help je cliënt in het gevoel te komen en zodat de oefening echt effect heeft. Dit doe je door met jouw woorden hem stap voor stap te begeleiden. Neem hiervoor de rust en ruim de tijd. Stem daarbij af op de persoonlijke situatie van je cliënt.

Praktijkvoorbeeld:

Karin was alleenstaande moeder en kwam vanuit de 'ochtendspits' in haar gezin naar de afgesproken plaats in het bos. Ze had zich gehaast om op tijd te komen en kwam haast buiten adem op de afgesproken plek aangerend.
Op ons gemak zochten we een voor haar passende boom: een dikke eik.
Na wat zoeken en voelen, vond ze haar plek. Ik liet haar door middel van mijn woorden contact maken met dat grote wortelstelsel van de eik. We maakten herhaaldelijk contact met de stevigheid die dat stelsel bood: lange wortels, die zelfs onder andere bomen doorgaan en als de wind komt dat deze boom stevig blijft staan.
Met de zonnestralen liet ik haar alles afvoeren wat met haar gezin, haar zorgen en haar stress te maken had. Uit de aarde haalde zij de kracht, het lef en de rust die ze nodig had om staande te blijven in alle hectiek. Na de oefening zaten we een tijdje op een bankje te praten. Ze was zo bewust van haar lichaam geworden, dat ze besefte hoe moe ze was.

 

Ik vind het fijn als je deze werkvorm zou willen delen middels één van de knoppen hieronder. Hartstikke bedankt alvast!