Omscholen of niet?

Wanneer we een vaste baan hebben, nemen we veel voor lief en zijn we meestal niet bezig met hoe we het eigenlijk vinden. We doen ons ding en elke maand ontvangen we salaris! Voor enkelen van ons is het afgelopen jaar het bericht gekomen dat hun inzet helaas niet meer nodig is.
En dan kun je afvragen ga ik omscholen of niet?

 

Slimme keuze?

In Intermediair stond een artikel over omscholen: “Omscholen: slimme keuze of zonde van je tijd?”  “Als je geen baan kunt vinden of je huidige werk zat bent, is omscholen een optie”. Helemaal mee eens! Een prachtige gelegenheid om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar je tijd efficiënt te gebruiken. Natuurlijk kun je dan kijken of de zorg of de techniek iets voor je is, omdat in die sectoren de komende jaren meer mensen nodig zijn zoals onderzoeker Didier Fouarge beschrijft. En Marlène Langbroek, loopbaancoach zegt:

“Vraag jezelf in de eerste plaats af waarom je je wilt laten omscholen. Gaat het om de baanperspectieven, of omdat je het echt leuk vindt?

De hamvraag….omscholen of niet?

Durf jij jezelf deze vragen te stellen:
“Wat vind ik nu écht leuk?” en wat je jezelf zeker mag afvragen is: “Wat past het beste bij mij?”
​Heb je daar een antwoord op? Of misschien roept het al meteen een bepaald gevoel bij je op.
​Wat gaat jou gemakkelijk af?
​Waar loop jij warm voor?
Meestal is dat hetgene dat je van nature al goed kunt en waar je niet eens altijd voor geleerd hoeft te hebben.

De hamvraag…omscholen of niet?

Test

Voor je de vraag goed kunt beantwoorden zou je het volgende kunnen doen.

Schrijf eens op waar je in je vorige baan zo blij van werd en wat je totaal geen energie kostte. Vraag ook aan de mensen om je heen welke kwaliteiten jij volgens hen van nature hebt. Check vervolgens bij jezelf of je deze kwaliteiten herkent en ze ook bewust durft in te zetten. Als je die twee helder hebt en combineert, ontstaat er groei! Je hebt dan namelijk niet alleen kans op een ‘leuke’ maar op een ‘superleuke’ baan. Dé baan, waarin je het zelfs geen ‘werken’ meer kunt noemen. En…dan ben je aan het ‘omscholen’ vanuit jezelf en zet je de vaardigheden in, die je je hele leven al had. Vaak ligt het dicht in ons bereik maar zien we het niet omdat het te simpel lijkt. Hoe is dit voor jou? Durf jij écht vanuit jezelf ‘om te scholen’?

Inspiratie?

Op zoek naar meer inspiratie om 'het roer om te gooien?'
Kijk dan eens HIER voor het inspirerende boek 'Dit wil ik!' van Hanneke Kiel-de Raadt.

Een prachtige bundel verhalen over mensen die allemaal kozen voor een andere manier van leven.
Ook Corrie Reijngoud schreef een stukje over de TriA© methode!