Opruim-gen

Ik werd helemaal blij toen ik dit artikel tegenkwam op Nu.nl.  Er bestaat een ‘opruim-gen!
Vind je het niet geweldig? Daar wil ik er wel een aantal van.
Wellicht helpen ze me ook om nog meer op te ruimen in huis.
Zo heb ik bijvoorbeeld regelmatig last van fruitvliegjes, die ik heel graag weg wil hebben.
Als natuur liefhebber doe ik dit het liefst op een verantwoorde manier. Ik zet dan het fruit tijdelijk in een gesloten kast en de fruitvliegjes verdwijnen of ze liggen her en der verspreid. Die vervolgens dan opgeruimd moeten worden.

Het ‘opruim-gen’ heeft eerlijk gezegd een andere functie, maar het grappige is dat ze wel bij fruitvliegjes geïdentificeerd zijn. Zo’n gen zorgt ervoor dat ongezonde en beschadigde cellen sneller afsterven en uit het lichaam verwijderd worden

‘Bij deze vliegjes bleken ongezonde cellen sneller en efficiënter af te sterven, precies zoals de onderzoekers hadden gehoopt. Het lichaam van de diertjes verouderde daardoor relatief langzaam. 

"Onze vliegjes hadden een gemiddelde levensduur die 50 tot 60 procent hoger lag dan die van normale fruitvliegjes", verklaart hoofdonderzoekster Christa Rhiner op nieuwssite ScienceDaily.

De genetisch gemodificeerde insecten leefden tot 60 procent langer door een extra kopie van een specifiek gen, dat was toegevoegd aan hun DNA. Het extra exemplaar van het gen zorgde ervoor dat ongezonde cellen in de organen van de dieren razendsnel afstierven, zodat hun lichaam bijzonder lang gezond bleef.Dat melden Zwitserse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Cell. 

De wetenschappers kwamen op het idee voor hun onderzoek toen ze bij fruitvliegjes het zogenoemde azot-gen identificeerden.

Dit gen wordt actief in ongezonde cellen en zorgt ervoor dat ongezond weefsel snel afsterft. Vooral cellen die beschadigd raken door bijvoorbeeld stress of uv-straling verdwijnen daardoor snel uit het lichaam van de diertjes. 

Normaal gesproken bevat elke cel twee exemplaren van het 'opruimgen'. Maar de wetenschappers besloten bij wijze van experiment fruitvliegjes te kweken die cellen hadden met drie kopieën. ‘

Mooie ontdekking, want dat zou kunnen betekenen dat we allemaal gezonder en langer kunnen gaan leven. Kijk, dan zou ik best een extra opruim-gen erbij willen hebben. Ik hoop wel dat ze snel in de handel zijn.

Corrie Reijngoud