Soms is iemand dichter bij dan je denkt. Een beeld maakt een situatie vaak helder. Bij coaching sessies kom ik dit vaker tegen en ik deel graag praktijkervaring met je.

Els was een keer met mij de natuur in geweest. “Mag ik mijn man ook meenemen?” vroeg ze mij bij het maken van een nieuwe afspraak. Ze voelde zich eenzaam in haar relatie en miste de betrokkenheid van haar partner. Haar partner had een ongeneeslijke ziekte en zijzelf was net vrij van borstkanker. De partner van Els kwam de keer daarop mee voor een coaching sessie. Bij de vraag waar ze het over wilden hebben, vertelde de man dat hij graag zijn vrouw wilde helpen. Hij wist alleen niet hoe. Els vond dat haar man haar meer complimenten moest geven. En ook dat haar man meer interesse in haar kon tonen door tijdens gesprekken meer te reageren op haar en door bijvoorbeeld vragen te stellen aan haar.  

Wat verderop tijdens de wandeling vroeg ik hen samen een boom uit te zoeken. Een boom die hun relatie weerspiegelt. Hij koos de eik en zij de den. Niet één, maar twee bomen, drie meter uit elkaar. Een dikke stevige boom met een grote kruin naast een lange iele boom. Ze herkenden het beeld. De eik die stevig staat en graag bescherming wil bieden. De den waarvan het hout voor heel veel zaken wordt gebruikt en soms zomaar omwaait. Ze lachte om de gelijkenis. We gingen verder in gesprek. “Ik verwacht teveel van hem en ik wil bij mezelf te rade gaan,” zei ze. “Ik mag mezelf meer waarderen.” Hij vertelde dat hij meer complimenten wilde geven. Ze zaten in zijn hoofd, maar hij miste de woorden. Stonden de eik en de den echt drie meter uit elkaar? Nee, absoluut niet, want onder de grond waren de wortels dicht met elkaar verweven. De takken bovenin de kruin raakten elkaar. Op de grond onder de bomen was het leeg op een enkele tak na. Geen onoverkoombare obstakels. Twee verschillende bomen naast elkaar. Samen, hand in hand.

Heb je zelf ook een bijzondere ervaring gehad met je cliënt? Ik hoor het graag. Geef een reactie hieronder! 

Corrie Reijngoud

P.S. Kun jij ook wel begeleiding bij een persoonlijk vraagstuk? Zoek je een TriA© wandelcoach kijk dan hier!