Praktijkvoorbeeld relatie wandelcoaching 

Soms is iemand dichter bij dan je denkt. Een natuurlijk beeld maakt een situatie snel helder. Bij wandelcoaching kom ik dit vaker tegen en ik deel graag praktijkervaring met je.

Els is al eerdert een keer met mij de natuur in geweest. “Mag ik mijn man ook meenemen?” vraagt ze mij bij het maken van een nieuwe afspraak. Ze voelt zich eenzaam in haar relatie en mist de betrokkenheid van haar partner. Haar partner heeft een ongeneeslijke ziekte en zijzelf is net vrij van borstkanker. De partner van Els komt de keer daarop mee voor een wandelcoaching sessie. Bij de vraag waar ze het deze sessie over willen hebben, verteld de man dat hij graag zijn vrouw wil helpen. Hij weet alleen niet hoe. Els vindt dat haar man haar meer complimenten mag geven. En ook dat haar man meer interesse in haar kan tonen, door tijdens gesprekken meer te reageren op haar. Door bijvoorbeeld wat meer vragen te stellen.  

Wandelcoach Nederland

Twee bomen

Wat verderop tijdens de wandeling vraag ik hen samen een boom uit te zoeken. Een boom die hun relatie weerspiegelt. Hij kiest de eik en zij de den. Niet één, maar twee bomen, drie meter uit elkaar. Een dikke stevige boom met een grote kruin naast een lange iele boom. Ze herkennen het beeld. De eik die stevig staat en graag bescherming biedt. De den waarvan het hout voor heel veel zaken wordt gebruikt en soms zomaar onverwachts omwaait. Ze lachen samen om de gelijkenis. We gaan verder in gesprek. En een tijdje later na wat extra verdiepende vragen en nieuwe inzichten zegt Els 'Ik verwacht teveel van hem en ik wil bij mezelf te rade gaan' . 'Ik mag mezelf meer waarderen'.

Complimenten

Hij verteld dat hij meer complimenten wil geven. 'Ze zitten vaak vast in zijn hoofd, maar ik mis de woorden' zegt hij zacht. Staan de eik en de den echt drie meter uit elkaar? Nee, absoluut niet, want onder de grond zijn de wortels dicht met elkaar verweven. De takken bovenin de kruin raken elkaar. Op de grond onder de bomen is het leeg op een enkele tak na. Geen onoverkoombare obstakels. Een inzicht wwat bij beiden emoties teweeg brengt. Twee verschillende bomen naast elkaar weerspiegelen hun relatie. Samen, hand in hand lopen ze voor mij uit op de terugweg.

Heb je zelf ook een bijzondere ervaring gehad met je cliënt? Ik hoor het graag. Geef een reactie hieronder! 

Corrie Reijngoud

P.S. Kun jij ook wel begeleiding bij een persoonlijk vraagstuk? Zoek je een TriA© wandelcoach? Maak dan hier een belafspraak!