Praktijkvoorbeeld: Angst problematiek en wandelcoaching

De cliënt heeft angsten op verschillende vlakken en hij is (bijna) niet in staat beslissingen voor zichzelf te nemen. Ook tijdens ons gesprek en de wandeling vliegt de angst hem steeds aan. Na een tijdje werd hij rustiger. Op een stenen paadje naast een beekje nodig ik hem uit om voor iedere angst een steen te zoeken en de angst te benoemen. Zo lopen we samen een tijdje naast elkaar en ik vraag hem 'hoe is dit om al 'die angsten' zo mee te dragen?' 'Het is een grote last!' was zijn antwoord.

Na nogmaals de verbinding te laten maken met de last van de angsten stel ik hem de vraag wat hij met 'de angsten' wil doen. Hij geeft aan dat hij ze het liefst weg gooit. De stenen worden 1 voor 1 in de beek gegooid. Wellicht had ik beter met 1 angst kunnen beginnen, want nadat hij ze in de beek gooide kwam de grote paniek. Hij slaat de handen voor de ogen en geeft aan de stenen na te springen. De rust komt terug wanneer ik hem bewust maak van zijn omgeving en hem verschillende zaken laat benoemen van wat hij ziet, hoort en voelt. Hierdoor ontstond er rust. Het was confronterend voor hem en ik was benieuwd wat de effecten zouden zijn. Angstproblematiek en wandelcoaching

De week erna

Het was heel confronterend geweest, maar deze confrontatie had hij wel nodig gaf hij zelf aan. De sessie in de natuur heeft een heel positief effect gehad. Hij is volledig opgebloeid, terug gaan sporten, heeft het werk deeltijds hervat en de ziekelijke relatie waar hij inzat kunnen stopzetten. Hij heeft een meer open uitstraling en kan weer lachen.

Ik ben zelf ook nog steeds verbaasd wat het effect van TriA© wandelcoaching kan zijn, zeker bij de doelgroep waar ik mee werk. En de fijne natuurlijke omgeving, waar onze instelling in staat, kan zo positief gebruikt worden

Tips van Nancy

  • Neem hele kleine stapjes en stem voortdurend af op je cliënt.
  • Niet teleurgesteld zijn wanneer een sessie niet gemakkelijk verloopt, want het resultaat zie je niet altijd direct.
  • Maak collega's en andere disciplines enthousiast, zodat zij er ook achter gaan staan. Bij mij staat de psycholoog achter deze manier van werken.
  • De TriA© methode helpt om cliënten in een positievere mindset te krijgen, omdat deze gericht op wat iemand wel wil en kan.

Nog een praktijkvoorbeeld lezen uit de psychiatrie? Kijk dan hier!