Wandelcoaching en regen

Wandelcoaching is de vorm van coaching die buiten uitgevoerd wordt. In de TriA© opleidingen en trainingen zijn we ervarings- en praktijkgericht bezig en dat doen we veelal buiten. Een van de eerste vragen die we vaak van individuele klanten krijgen die een TriA© coaching traject willen volgen is: 'En als het regent wat doen we dan?' Ook dan gaan we naar buiten. Hoe het weer die dag ook is het blijkt dat het echt altijd 'wandelcoachweer' is.

Slaapverwekkend

Het geluid van regen c.q. water in het algemeen is kalmerend en rustgevend. Mensen gebruiken bijvoorbeeld geluidsopnames om beter in slaap te komen. Je kunt je voorstellen dat het getik van druppels op de voorwerpen in de omgeving hetzelfde effect hebben. Tegelijkertijd brengt regen een andere, sterke geur die de zintuigen prikkelt en waardoor meer bewustzijn ontstaat.

Natuurlijke metafoor

Regen kan een prachtige metafoor zijn voor de staat van de klant. Jaren geleden coachte ik iemand buiten. Een sterke, stoere vrouw die het altijd alleen voor elkaar had gekregen. Bewust en onbewust, hield ze een aantal sessies vol, dat ze die sterke vrouw wilde blijven. De volgende sessie regende het weer, net zoals de voorgaande sessie. Ze was boos en toen ze mij zag vertelde ze: 'het regent weer, ik had bijna afgezegd'. Mijn spontane reactie was.....'ja, het lijkt wel of de hele wereld om je huilt' was voor haar de laatste 'druppel'. Ze kon niet anders meer dan huilen. Dat inzicht maakt dat ze nieuwe stappen kon zetten, waardoor ze meer hulp in haar leven toe liet.

Regen reinigt

Regen spoelt letterlijk alle vuiligheid weg uit de lucht naar de grond. Een schonere lucht met meer zuurstof is het gevolg. Zuurstof tijdens het wandelen zorgt weer voor een vitaler gevoel en alles gaat beter werken. Zeker wanneer de klant heel gevoelig is voor verontreinigende lucht, bijvoorbeeld bij Astma of ander aandoeningen aan luchtwegen, dan brengt een wandelcoachsessie in de regen een luchtgevende ontmoeting.

Wandelcoachweer? Altijd!

Behalve de bovengenoemde voordelen is het natuur heerlijk om na een sessie in de regen, de droogte en eventueel de warmte weer te ervaren. Voor jou en je klant. Het bijzondere vind ik altijd weer, dat je achteraf nooit iets hoort over dat het zo regende. Wat vooraf in het hoofd ooit in de weg kan staan, is achteraf nooit een feit.