Beweging op recept!

Je kunt patiënten wel zeggen dat ze meer moeten bewegen. Maar je kunt ze ook gewoon op sleeptouw nemen. De Rotterdamse huisarts Matthijs van der Poel wandelt elke donderdag een half uur met een groepje patiënten.

Huisarts Matthijs van de Poel 

Zelf sport hij graag en veel. Maar de patiënten die bij hem over de vloer komen, mogen over het algemeen wel wat meer bewegen. "Mensen lopen gemiddeld zo'n 4.000 stappen per dag, met soms flinke uitschieters naar beneden."

Zo had hij onlangs een bezorgde moeder op het spreekuur. Haar puberende zoon lag naar haar smaak wel erg veel in bed. Ze was bang dat hij depressief was of iets anders onder de leden had.

Matthijs gaf haar toen een stappenteller mee om te meten of die bezorgdheid terecht was. "Wat denk je? Die jongen liep op sommige dagen slechts 200 stappen. Dan kom je dus echt alleen maar je bed uit om wat te eten en te plassen. Ik was verbijsterd."

Moeder en zoon gingen samen aan de slag om 5.000 stappen per dag te halen. Zo overhoorde ze hem al wandelend, in plaats van zittend aan de keukentafel. "Dat doet me goed, want zo beweegt het hele gezin meer."

Zitziekte groeit

Toch snapt hij het ergens ook wel. "Kantoorwerk, gemakzucht, afstandsbedieningen; we bewegen met z'n allen gewoon een stuk minder dan – pak 'm beet – tien jaar geleden. Toen waren 6.000 stappen per dag nog de norm. En eigenlijk was dat al te weinig. Zitziekte en inactiviteit zijn een groeiend maatschappelijk probleem met onomkeerbare, negatieve gevolgen."

Wandelcoach Nederland

Zelf zit Matthijs ook het grootste deel van de dag achter een bureau. Visites rijdt hij dan ook liefst met de fiets of met de 'benenwagen'. "Om al dat stilzitten nog een beetje te compenseren. Maar ook in de hoop dat het patiënten inspireert zelf ook wat vaker te bewegen. Want je merkt het misschien niet direct, maar inactiviteit verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes of kanker."

Tips om meer te bewegen.......

Lees verder op NU.nl