Wat maakt nou dat het voor de één zo lekker is om weer aan het werk te gaan, en voor de ander een hele opgave?
Of heeft het voor jou niks met vakantie te maken en heb je er elke week last van? Oei! Dát kost veel energie!

Als je geen zin meer hebt in je werk, hoe kun je dan zin maken?
Ik neem mijn coachklanten altijd mee naar buiten. Het wandelen op zich, de natuur, de weersomstandigheden: een mens knapt alleen dáár al van op! Vanuit dat ontspannen gevoel gaan we op zoek naar wat wél Zin geeft in werk. Wil jij zelf ook eens op zoek naar jouw Zin in werk? Hier vind je drie stappen om mee te beginnen:

Stap 1
Ga lekker naar buiten. Neem pen en papier mee. Ga dan eerst na in welke onderdelen van je werk je nog wél zin hebt, of waar je ooit zin in hebt gehad. Maak de lijst zo lang mogelijk!

Stap 2
Kies één onderdeel waar je echt héél blij van wordt. Schrijf daar een verhaaltje over. Vertel het zo concreet mogelijk. Dat lukt vaak veel makkelijker als je de volgende hulpvragen gebruikt:
Wat ga je doen,
Waar ga je dat doen,
met Wie ga je dat doen,
Hoe ga je dat doen.

Vertel tot in detail over dat ene onderdeel waar je zeker weten blij van wordt. Begin gewoon met schrijven. Maak je vooral niet druk of iemand anders het wel of niet leuk vindt, maar blijf bij je eigen gevoel.

Stap 3
Zijn er meer onderdelen die je leuk vindt? Werk die dan ook uit in korte verhaaltjes. Je zult merken dat het maken van deze verhalen je zin zal geven om met andere ogen naar je werk te kijken. Bekijk ook of er nog wel genoeg van deze onderdelen in je werk zitten. Zo niet: bedenk welke stappen jij kunt zetten om toch meer zin in je werk te krijgen. Misschien kun je het bespreken met je leidinggevende?

Kom je er alleen niet uit? Ga dan met een wandelcoach op stap. Samen de Zin-In-en-Van-je-Werk ontdekken kan heel verhelderend werken!

Zin in werk - Mensen met bezieling
Wil je geïnspireerd raken door de verhalen van anderen? In 2013 verscheen een prachtig boek van Journalist Peter Henk Steenhuis en fotograaf Marcel Prins. Zij brachten werkend Nederland in beeld met foto's en verhalen van allerlei mensen met verschillende beroepen. Deze mensen hebben één ding gemeen: ze kunnen gepassioneerd en in detail over hun werk vertellen. Inmiddels is er behalve het boek ook een website met nog meer verhalen van mensen die Zin hebben in werk. Ook mijn eigen Zin in Werk verhaal Ze was als die vogel kun je daar lezen. Ik vond het heel inspirerend om mee bezig te zijn!

Anne-Marie Stoffer
wandelend Life- en Loopbaancoach
www.stappenzetten.nu